Kurkuma i imbir – naturalne leczenie infekcji

Nastała jesień, a z nią przyszedł czas na różnego rodzaju wirusy, przeziębiania i inne infekcje. Jak zawsze natura przybywa nam na ratunek, abyśmy mogli się przed nimi uchronić. Zgodnie z tym, co mówił Sebastian Kneipp – „Natura obdarowała nas obficie wszystkim, czego potrzebujemy dla naszego zdrowia”. Dlatego zamiast szukać w aptekach leków przeciwwirusowych, lepiej zaopatrzyć się w kurkumę i imbir.

Korzenie kurkumy oraz imbiru wykorzystywane są nie tylko w medycynie naturalnej, ale także
w kuchni. Rośliny te charakteryzują się intensywnym zapachem oraz silnym, korzennym i gorzkawym smakiem. Obie przyprawy uprawiane są m.in. w Indiach, a także stanowią nieoceniony składnik dań kuchni azjatyckiej. To, co sprawia, że są one takie wyjątkowe to ich właściwości lecznicze.

 Imbir – właściwości

Korzeń imbiru zawiera cenne substancje o działaniu leczniczym, m.in. witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest również cennym źródłem olejków eterycznych i żywic (m.in. gingerolu i zinferonu) o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym. To właśnie dlatego napoje, napary, olejki, syropy i preparaty przygotowane na jego bazie mają wiele właściwości przeciwirusowych oraz łagodzą dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Imbir poprawia również ukrwienie i dotlenienie komórek, dzięki czemu korzystnie działa na układ odpornościowy.

Dodatkowo imbir zmniejsza lepkość krwi, chroniąc tym samym przed tworzeniem się zatorów i zakrzepów. Podnosi też ciśnienie i stężenie cholesterolu LDL we krwi, wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia koncentrację i dodaje energii oraz witalności, dlatego jest pomocny w stanach przemęczenia fizycznego i psychicznego. Często jest również stosowany przez kobiety w ciąży, ponieważ zapobiega mdłościom.

Kurkuma – właściwości

Współcześni naukowcy są także zdumieni niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi kurkumy. Im dłużej ją badają, tym więcej odkryć dokonują. Aż trudno uwierzyć, że przez wiele lat kurkuma była traktowana tylko jako barwnik spożywczy, podczas gdy jest ona absolutnym fenomenem medycznym. Cudowne działanie kurkumy wynika z obecności silnych związków leczniczych, m.in. kurkuminy, czyli silnego przeciwutleniacza o właściwościach przeciwzapalnych. Kurkuma jest także niezwykle bogatym źródłem witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego oraz wit. B6), witamin E i K, a także składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód i cynk.

Ponadto posiada udowodnione naukowo właściwości antyrakowe oraz genialnie oczyszcza wątrobę i nerki, a jak wiadomo bez sprawnie funkcjonujących tych organów trudno mówić o zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Kurkuma ma również właściwości regulujące poziom cholesterolu, pomaga eliminować toksyny z organizmu, usuwając z niego śluz. Wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. To wszystko sprawia, że kurkuma jest na liście „must have” każdej osoby w naturalny sposób dbającej o zdrowe.

 Imbir i kurkuma na przeziębienie – przepis

Idealnym, naturalnym antybiotykiem zawierającym imbir i kurkumę, który sprawdzi się przy przeziębieniu oraz wychłodzeniu organizmu, jest tzw. złote mleko. To znany od wieków napój, który jest wykorzystywany w medycynie ajuwerdyjskiej.

Składnikami tego fenomenalnego lekarstwa są:

  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy lub kurkumy w proszku
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju z migdałów
  • Wedle gustu – jasny miód do smaku
  • Szczypta czarnego pieprzu
  • Napój można wzbogacić imbirem, cynamonem, kardamonem lub odrobiną gałki muszkatołowej.

Używając kurkumy w proszku musimy ją najpierw pogotować w odrobinie wody przez około 8 minut. Przy wykorzystaniu pasty ten krok możemy pominąć. Następnie do rondelka dodajemy pozostałe składniki i delikatnie podgrzewamy. Na przeziębienia lub inne infekcje warto dodać do naparu utarty lub pokrojony na kawałki korzeń imbiru. Trzeba pamiętać, aby napar na sam koniec przecedzić. Napój ten najlepiej pić wieczorem, ponieważ ma mocno rozgrzewające właściwości.

Lubisz pisać? Wyślij formularz i zostań naszym autorem ✍

Dowiedz się więcej