Błonnik – właściwości i działanie

Jelita już dawno zostały uznane za nasz drugi mózg. Naukowcy udowodnili, że znajduje się w nich 100 mln komórek nerwowych, których aktywność kształtuje nasze zdrowie. Niestety jelitowy układ nerwowy działa poza naszą świadomością, dlatego powinniśmy uzbroić się w wiedzę oraz narzędzia, aby jak najlepiej o niego zadbać. Zacznijmy więc od podstaw, czyli błonnika, który ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy.

Błonnik – co to tak naprawdę jest?

Błonnikiem pokarmowym nazywamy roślinne włókna pokarmowe, które nie ulegają trawieniu ani wchłanianiu w przewodzie pokarmowym, a jednak mają pozytywny wpływ na jego stan. Możemy wyróżnić dwa jego rodzaje: rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny w wodzie.

Błonnik rozpuszczalny zawarty jest w owocach, płatkach owsianych, pieczywie pełnoziarnistym, nasionach roślin strączkowych i większości warzyw korzeniowych. To dzięki niemu pojawia się poczucie sytości oraz następuje proces opóźniający moment, w którym pokarm opuszcza żołądek. Frakcje błonnika rozpuszczalnego oczyszczają organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Dzięki niemu poprawia się mikroflora jelitowa, rozwijają się pożyteczne bakterie, a także zmniejsza się stężenie cholesterolu. Natomiast błonnik nierozpuszczalny znajduje się w warzywach kapustnych, otrębach pszennych, kukurydzy, orzechach, ale również w pełnych ziarnach zbóż. To on pobudza perystaltykę jelit, odpowiada za wchłanianie wody i zwiększanie się objętość stolca, a także ułatwia wydalanie.

Właściwości błonnika

Dzięki błonnikowi nasz układ pokarmowy pozostaje w dobrej kondycji. Zapobiega on bowiem zaparciom, reguluje pracę jelit i usprawnia proces trawienia, co ma wpływ na minimalizowanie ryzyka rozwoju nowotworu jelita grubego i okrężnicy. To nie jedyne jego zalety. Błonnik wpływa na obniżenie wzrostu stężenia glukozy w surowicy krwi po posiłku i zmniejsza odpowiedź insulinową, co jest niezwykle ważne dla osób chorujących na cukrzycę.

Ponadto wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz LDL we krwi, a także wzrost wydalania kwasów tłuszczowych, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krwionośnego i zapobieganie miażdżycy. Błonnik ma również działanie odtruwające, ponieważ wiąże jony metali ciężki i odpowiada za ich wydalanie z organizmu.

W jakich produktach błonnika jest najwięcej?

Światowa Organizacja zdrowia (WHO) zaleca, aby dorosła osoba spożywała dziennie od 20 do 40 gramów błonnika. Gdy jest go za mało, mogą pojawiać się zaparcia oraz inne problemy trawienne, a za duża ilość może być przyczyną niedoborów wapnia, żelaza i cynku, a także słabszego wchłaniania tłuszczów i witamin czy podrażnienia jelit. Aby dostarczać organizmowi błonnik, dieta powinna być bogata w owoce i warzywa, ale również produkty zbożowe (pieczywo razowe, płatki wielozbożowe). Ponadto błonnik znajdziemy także w nasionach słonecznika, pestkach dyni, a także suszonych owocach. Najwięcej błonnika znajduje się w otrębach pszennych (42,4 gram na 100 gram produktu), białej fasoli (15,7 g) oraz migdałach (14,5 g). Z owoców najwięcej błonnika zawierają morele i suszone jabłka, a z kasz – kasza gryczana. Dbając o właściwa porcję błonnika w diecie wybierz na śniadanie płatki owsiane albo kanapki na bazie chleba graham. Błonnika pokarmowego na próżno szukać w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, mleko, nabiał, jaja) a także w produktach tłuszczowych (oleje roślinne, masło, smalec).

Od dziś zwracaj szczególną uwagę na ilość błonnika w Twojej diecie. Pomoże ci on w utrzymaniu dobrego zdrowia na długo!

Lubisz pisać? Wyślij formularz i zostań naszym autorem ✍

Dowiedz się więcej