Jak zacząć swoją przygodę z dietą roślinną?

Sebastian Kneipp już ponad 200 lat temu zalecał ograniczenie spożywania mięsa, wędlin i pełnotłustych produktów mlecznych. Jak jednak wprowadzić w życie nowe zdrowe zasady odżywiania, skoro od dziecka słyszeliśmy, zjedz mięsko, zostaw ziemniaczki i surówkę?
Obecnie coraz większą popularnością cieszą się wegetarianizm oraz flexitarianizm, a więc diety wykluczające lub ograniczające do minimum spożywanie mięsa. Weganizm jest jeszcze bardziej restrykcyjny, ponieważ wyklucza wszystkie produkty odzwierzęce jak mleko, sery, jogurty, jajka, czy nawet miód. Dieta roślinna ma wiele zalet — posiada większą wartość odżywczą przy mniejszej wartości energetycznej. Charakteryzuje się też małą zawartością węglowodanów prostych, tłuszczów nasyconych, cholesterolu i związków rakotwórczych, ale za to zawiera duże ilości witaminy C oraz potasu. Do minusów jej stosowania należą mniejsza biodostępność składników mineralnych, mniejsza podaż energii i białka oraz możliwe niedobory witaminy D i B12.

Dieta Roślinna – wprowadzaj zmiany małymi krokami

Bardzo trudno jest z dnia na dzień przejść na dietę roślinną, dlatego zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wprowadzanie zmian małymi krokami. Można na przykład zastąpić mleko krowie – roślinnymi napojami. Obecnie w sklepach dostępne jest nie tylko sojowe mleko, ale możemy również wybierać spośród owsianych, kokosowych, ryżowych czy migdałowych. Warto również systematycznie zwiększać liczbę posiłków lub całych dziennych jadłospisów, w których na naszych talerzach będzie obowiązywała dieta roślinna. W internecie znaleźć można wiele stron z wegańskimi przepisami, które zachwycą nas łatwością wykonania oraz smakiem. Modne ostatnio soki warzywne i owocowe mogą zastąpić niejeden posiłek, np. śniadanie, II śniadanie lub kolację, a do tego są bardzo pożywne, dostarczają mnóstwa witamin i minerałów.

Zbilansowana i zdrowa dieta roślinna

Dzień, w którym przestaniemy jeść mięso, powinien być również dniem, w którym rozpoczniemy suplementację witaminy B12, ponieważ jej źródłem są właśnie produkty pochodzenia zwierzęcego. Ich wyeliminowanie doprowadzi w krótkim czasie do niedoborów tej witaminy. Warto również rozważyć dodatkowe dostarczanie witaminy D, którą w okresie jesienno-zimowym, w naszej szerokości geograficznej powinni suplementować wszyscy. Niedobory witaminy D są w tym przypadku niezależnie od sposobu odżywiania. Poza tym wszystkie witaminy, mikro- i makroelementy oraz aminokwasy bez problemu można dostarczyć do organizmu wraz z pokarmem roślinnym.

Czym zastąpić białko zwierzęce?

Białko pochodzenia roślinnego jest niepełnowartościowe, czyli nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Mimo tego można spożyć ich odpowiednią ilość poprzez stosowanie różnych źródeł oraz połączeń z innymi produktami. Białko roślinne znajdziemy m.in. w nasionach roślin strączkowych, orzechach, nasionach oleistych, pestkach, nasionach zbóż (komosa ryżowa), algach oraz produktach sojowych, np. tofu. Naukowcy wykazali, że już częściowe zastąpienie białek zwierzęcych sojowymi zmniejsza oporność tkanek na insulinę oraz poziom cholesterolu całkowitego i LDL.

Warzywa i owoce

Dietę wegan uznaje się za przykład zdrowego odżywiania, ponieważ opiera się ona w dużej mierze na warzywach i owocach. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożycie ich co najmniej 400 g na dzień, ponieważ są one źródłem wielu witamin, minerałów, błonnika, antyoksydantów oraz fitoestrogenów. Z niewiadomych przyczyn są one jednak pomijane w tradycyjnej diecie.

Dieta roślinna może być doskonałym sposobem na zdrowe odżywianie, w którym będzie miejsce na potrzebne białka, tłuszcze, węglowodany oraz mikroskładniki i witaminy, a także doskonałą metodą na poprawę samopoczucia, zwłaszcza w okresie przesilenia wiosennego . Warto więc zmiany zacząć wprowadzać już dziś!

Lubisz pisać? Wyślij formularz i zostań naszym autorem ✍

Dowiedz się więcej