Kiedy myślimy o wielkanocnych smakach, nasze zmysły wędrują najczęściej w stronę białej kiełbasy, jajek z majonezem, gotowanej szynki, mazurków. Według zasad zdrowego odżywiania powinniśmy jeść zbilansowane posiłki, tymczasem tradycyjne potrawy świąteczne są przepełnione cukrem i tłuszczami. Myśląc o zdrowiu warto może nieco odmienić świąteczne nawyki żywieniowe i skorzystać z wartościowej diety roślinnej? Nasza ekspertka roślinna, autorka bloga „Bieganizm” ma kilka ciekawych propozycji.
Pasztet wegański
Składniki:
- 1 duży seler
- 1 duża marchewka lub 2 średnie
- 1 duża cebula
- szklanka czerwonej soczewicy
- natka pietruszki
- czosnek – 3-4 ząbki
- mąka ziemniaczana – 3 łyżki
- bułka tarta lub panierka z ciecierzycy – 2-3 łyżki
- olej ryżowy – 3 łyżki
- siemię lniane mielone – 3 łyżeczki
- musztarda – 1 łyżeczka (opcjonalnie)
Przyprawy:
- ziarna słonecznika i dyni (w sumie garść)
- słodka papryka – 1 łyżeczka
- sól kamienna (np. kłodawska) – 1 łyżeczka
- świeżo mielony pieprz
- papryka peperoncino (opcjonalnie)
Ogromną zaletą pasztetu z selera jest jego soczystość, a to za sprawą składników i ich proporcji.
Seler obierz i posiekaj najlepiej używając miksera, razem z marchewką, cebulą, kilkoma gałązkami pietruszki i ząbkami czosnku. Poszatkowane warzywa duś 8 minut na patelni na dobrym gatunkowo oleju, doprawiając je gruboziarnistą solą kamienną, świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką. Jeśli lubisz bardziej ostre smaki proponuję dodać szczyptę peperoncino lub łyżeczkę ostrej musztardy. Ja dodaję musztardy. W tym czasie ugotuj czerwoną soczewicę – wystarczy ją gotować 1o minut. Po tym czasie jest już bardzo miękka. Uduszone warzywa i ugotowaną soczewicę wymieszaj w dużej, wygodnej misce. Następnie dodaj olej, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą (lub panierkę ze zmielonej ciecierzycy), siemię lniane oraz garść ziaren słonecznika i dyni. Po dokładnym wymieszaniu, masę wkładamy do formy (tradycyjna keksówka) i pieczemy w piekarniku ok 35-40 minut w temperaturze 200 st C. Po upieczeniu czekamy aż się wystudzi i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Pasztet kroimy na zimno. Doskonale smakuje z domową ćwikłą z ukiszonych buraków albo z chrzanem i oczywiście z domowym chlebem.
Smacznego!